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Plan de negocios endúlzate: emprendimiento


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Fecha
2016-01-14

Directores
Ávila Tinoco, Andrea Solangie

ISSN de la revista
Título del volumen
Editor
Universidad del Rosario

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Resumen
En principio, la realización de este proyecto conllevo al desarrollo de mis habilidades y conocimientos adquiridos durante la carrera de administración de Negocios Internacionales. Así mismo, me permitió tener una visión más cercana sobre el proceso de comercio exterior, con el trabajo a diario en Procolombia, empresa en la que realizo mi pasantía, el hacer investigaciones de mercado, el contacto con empresarios exportadores de panela, trabajar con expertos de la empresa en el sector panelero, las diversas capacitaciones en temas de comercio exterior, identificación de mercados potenciales y asuntos legales de la exportación, enriqueció la información y construcción de mi proyecto. El mercado de los endulzantes naturales a nivel mundial, según estudios de Euromonitor Internacional ha venido tenido un protagonismo cada vez más importante en diversos mercados, especialmente en Estados Unidos y Europa. Así, cada vez existe un mayor número de personas que se abstienen del consumo del azúcar refinado, pues temen del padecimiento de enfermedades como la obesidad o el cáncer a causa de productos fabricados con químicos. De esta manera, las tendencias de consumo se encaminan hacia la búsqueda por parte de las personas por alimentos naturales, dentro de los cuales se encuentran los endulzantes sin químicos que aportan un alto valor nutricional. En este sentido, la unión Europea se convierte en un mercado atractivo para la exportación de endulzantes naturales, esto debido a las tendencias de los europeos hacia el consumo de alimentos saludables según lo afirma un estudio de mercado del Ministry of foreign affairs (CBI). De esta manera, el país con mayores índices de consumo de alimentos orgánicos es Alemania, sumado a ello en los hábitos de consumo son importantes los endulzantes pues la ingesta de té y café es alta, haciéndose mayor en época de invierno.
Abstract
Initially, the realization of this project led me developing different skills and knowledge learned during the time I spent at university in the major of International business management. Furthermore, it allowed me to have a closer view of the process of international trade, considering that I work daily this topics at Procolombia, the company where I am doing the internship, and where I make marketing research, I talk with different businessmen who are exporting panela, also, I have learnt from the experts in the panela field in Colombia and from the trainings in international trade and the legal issues in the process, market analysis, identification of potential markets. All these have enriched building my project. The market for the natural sweeteners globally according to different researches made by Euromonitor Internacional it has had increasingly an important role in different markets, especially in the Unites States and Europe. In addition, each time exist more people that abstain from refined sugar, because they are afraid of illness as the obesity o cancer caused by products made with chemicals. Thus, consumer trends are moving towards the search by people for natural foods, within which non-chemical sweeteners are that provide high nutritional value. In the same way, The European Union becomes in an attractive market for exporting natural sweeteners, this due to the trends to the european people towards eating healthy food according to the market research by the Ministry of foreign affairs(CBI). Thus, the country with the highest rates of consumption of organic food is Germany, added to it in consumer’s habits are important because sweeteners are used in the tea and coffee intake which is high and in winter it is even higher. Likewise, it was identified an opportunity, because the sweeteners German market is controlled mainly for chemical sweeteners, however, the consumers, according to Procolombia give a high value to non-chemical sweeteners or organic sweeteners, besides to be important the precedence and the history of the product. In addition, it was perceived that the panela could have great potential in this market. So, this business model facilitates access the German consumer to a natural sweetener, beneficial to health and the sense of tradition Colombian origin. Finally, after various elements analyzed the project was developed, as a result it was proposed an added value sweetener that can compete, stay and grow in the German market.
Palabras clave
Endulzante natural , Mercado Alemán , Modelo de negocio , Oportunidad de negocio
Keywords
Natural sweetener , German market , Business plan , Business Opportunity
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